Pleśniak

Zrobiło się trochę kuchennie, ale ostatnimi czasy jestem bez reszty zakochana w pleśniaku. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 4 żóltka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • 1 szklanka cukru do białek ubić na piane
  • dżem  (kwaśny lub powidła śliwkowe a najbardziej smakowało mi połączenie dżemu porzeczkowego z mrożonymi jagodami)
Sposób przygotowania:
  • Z mąki, margaryny żółtek i proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy cześci, do jednej z nich dodać kakao. Podzielone cześci zamrozić. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Zetrzeć na tarce ciasto białe na nie wyłożyć dżem następnie zetrzec ciasto kakaowe i na nie wyłożyc pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto białe i do pieca na okolo godzine w temperaturze 180 stopni.






Smacznego